Nieuws
Publicatiedatum: 21 juni 2022 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Ontwikkelen

Persoonlijk ontwikkelbudget te weinig gebruikt

Veel werknemers beschikken dankzij hun cao over een persoonlijk ontwikkelbudget (pob) voor het volgen van een opleiding of het inzetten van een loopbaanscan. Het grootste deel van de pob’s wordt echter niet benut. Dit kan alleen veranderen als medewerkers zelf, maar ook HR-afdelingen, het gebruik van het ontwikkelbudget stimuleren. Dat meldt de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) op haar website.

€ 700 per werknemer per jaar

Uit eigen onderzoek in de cao-database van AWVN blijkt dat er in 2021 en 2022 in totaal 83 cao’s zijn afgesloten met een budgetafspraak over een pob. Het gaat in totaal om bijna 1,3 miljoen werknemers, met een gemiddelde pob van € 700 per jaar per werknemer. Vaak is het mogelijk om het budget drie tot vijf jaar op te sparen, zodat werknemers ook een duurdere opleiding kunnen volgen.

Rol ondernemingsraad

Staat bij jullie in de cao ook een regeling over het persoonlijk ontwikkelbudget en wil je als OR het gebruik van pob’s stimuleren? Hierbij wat tips voor je bestuurder:

  • Werk aan een leercultuur binnen de organisatie, waarbij het normaal is dat iedereen bezig is met leren en ontwikkelen. Laat het management ook het goede voorbeeld geven.
  • Informeer vanuit het management werknemers elk jaar opnieuw in duidelijke en begrijpelijk taal hoeveel zij jaarlijks kunnen besteden en waaraan.
  • Maak de regeling laagdrempelig, zonder te veel eisen aan het soort opleiding of loopbaanadvies dat medewerkers mogen volgen.
  • Geef tijd en ruimte aan de werknemer om een opleiding of traject te volgen. Draagt het bij aan de inzetbaarheid binnen de organisatie en past het bij de werkzaamheden, sta dan toe het onder werktijd te doen.
  • Bespreek in het functionerings-, beoordelings- of ontwikkelgesprek hoe en wanneer een werknemer het persoonlijk ontwikkelbudget kan inzetten. Leg de regie bij de werknemer zelf en leg de afspraken vast.
  • Deel goede voorbeelden en vraag medewerkers die enthousiast kunnen vertellen over de inzet van hun persoonlijk ontwikkelbudget om hun verhaal te delen met collega’s, via intranet, vlog of nieuwbrief.