Nieuws
Publicatiedatum: 13 mei 2020 | Geschreven door: Wander de Groot

Politieke onenigheid over NOW 2

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid krijgt veel kritiek op zijn voornemen de ontslagboete te schrappen bij de tweede ronde NOW. Hij wil dat om werknemers in sectoren die het (voorlopig) moeilijk zullen blijven hebben met behulp van opleiding of outplacement te helpen aan een baan in sectoren waar ze juist springen om extra personeel. Vakbonden en de linkse oppositie in de Tweede Kamer zijn bang dat het schrappen van het ‘ontslagverbod’ kan leiden tot honderdduizenden extra werklozen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt het nieuwe NOW-pakket daarentegen nog tekortschieten. Zij zien liever een vergoeding voor het omzetverlies dan een ontoereikende tegemoetkoming in de loonkosten. Daarmee komt het nieuwe NOW-pakket in het brandpunt van de politieke discussie te staan.

‘Subsidie op ontslag’

Vakbond CNV noemt het schrappen van de ontslagboete ‘een subsidie op grootschalig ontslag’. De FNV vreest een enorme ontslaggolf, waarbij organisaties grootschalig collectief ontslag op bedrijfseconomische redenen zullen doorvoeren. Ook de oppositie in de Tweede Kamer is niet blij. Fractievoorzitter Lodewijk Asscher van de PvdA laat via de Volkskrant van 13 mei weten dat hij geen steun zal geven aan de NOW 2 als de ontslagboete vervalt. GroenLinks Kamerlid Paul Smeulders noemt de plannen van Koolmees zorgwekkend in het FD en geeft aan dat hij de nieuwe steun liever als lening dan als gift verstrekt aan grote bedrijven en multinationals.

Draagvlak

Opmerkelijk is ook de kritiek uit de eigen partij op minister Koolmees. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg geeft via de sociale media aan dat het niet de bedoeling kan zijn dat werkgevers subsidie krijgen voor werknemers die ze ontslaan. Koolmees dreigt daarmee een breed draagvlak in de Tweede Kamer te verliezen. En dat is niet onbelangrijk bij een miljardenuitgave als de NOW. Koolmees zal moeten koorddansen om zijn nieuwe NOW-regeling geaccepteerd te krijgen. Eerder was gepland de nieuwe NOW-regeling deze week te presenteren. Het zal niemand verbazen dat dat nog wat dagen extra op zich laat wachten en dat Rutte straks Koolmees visueel bijstaat bij de presentatie van NOW 2. De nieuwe regeling moet ingaan op 1 juni, zodra de oude is afgelopen. Wij houden u op de hoogte!