Nieuws
Publicatiedatum: 15 september 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Prinsjesdag

Prinsjesdag 2020: vooruitkijken in moeilijke tijden

Op Prinsjesdag worden vele plannen voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid bekend gemaakt. Ook vandaag op 15 september 2020 heeft het kabinet haar visie voor het komende jaar gepresenteerd. Hieronder een overzicht.

Buffers

De afgelopen jaren ging het steeds beter met de economie en dit heeft dan ook gezorgd voor een goede buffer in de Nederlandse overheidsfinanciën. Die buffer is voornamelijk ingezet om de economische klap van de coronacrisis op te vangen. Het onlangs aangekondigde steunpakket waar de NOW 3 regeling onder andere bij hoort, gaat van start gaat op 1 oktober 2020 en heeft een looptijd tot juli 2021. Ondanks de steunpakketten ziet het kabinet de werkloosheid toenemen in 2021 tot 5,9%. Op dit moment is de werkloosheid nog 4,3%.

Blik vooruit

Ons uit de crisis investeren is zo langzamerhand het motto geworden van de economische drieling Wiebes, Hoekstra en Koolmees. Dit is terug te zien in de plannen voor het inmiddels befaamde Wopke-Wiebefonds, officiële naam Nationaal Groeifonds. Dit fonds maakt 20 miljard euro vrij voor de komende vijf jaar om de Nederlandse economie sterk uit de crisis te laten komen. Ook komt het nieuwe Pensioenakkoord in 2021 verder in de spotlights te staan. Het wetsvoorstel voor het nieuwe pensioenakkoord wordt dan ingediend.

Publieke sector

Het werken in de publieke sector heeft een stimulans nodig. De coronacrisis heeft laten zien dat zorgprofessionals hard nodig zijn om de huidige pandemie te bestrijden. Tot nu toe wordt er aan zorgmedewerkers een bonus van € 1000 en daar nog € 500 bij uitgekeerd en wil het kabinet werken aan meer doorgroeimogelijkheden voor werknemers. Het kabinet maakt 130 miljoen euro vrij om hier aan te werken.

Andere maatregelen en NOW 3

Tijdens Prinsjesdag is de verlenging van de derde NOW-regeling bevestigd. Het steunpakket loopt door tot juli 2021 en wordt langzaam afgebouwd. Lees hier meer over de NOW 3. Ook zijn er wijzigingen in de inkomstenbelasting, in de Vpb-belasting en de Werkkostenregeling.