Nieuws
Publicatiedatum: 13 september 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Uber

Rechter: chauffeurs Uber in loondienst

Uber chauffeurs zijn werknemers en vallen daarmee onder de Taxi-cao. Iedere chauffeur die met de taxi-App van Uber werkt, is afhankelijk van de werkwijze die Uber aan hen oplegt. Dit zijn kenmerken van een arbeidsovereenkomst en daarom hebben de chauffeurs recht op een arbeidscontract mét cao-loon. Dit was de uitspraak van de rechtbank Amsterdam in de door vakbond FNV aangespannen rechtszaak tegen het bedrijf.

Achterstallig loon

Uber heeft al kenbaar gemaakt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Eenzelfde zaak tegen het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk heeft ertoe geleid dat chauffeurs volgens de rechter ‘workers’ zijn (een arbeidsverhouding tussen werknemer en zelfstandige in) en daarmee recht hebben op het Britse minimumloon. Als gevolg kwam er een megaclaim van chauffeurs die aanspraak maakten op achterstallig loon. Dit kostte Uber ongeveer 500 miljoen euro.

Zelfstandig

De rechtszaak tegen Uber is niet de enige zaak tegen de zogenaamde ‘zelfstandigheid’ van werkenden. In februari dit jaar deed de rechter een soortgelijke uitspraak in een zaak tegen waarbij de bezorgers als ‘zelfstandigen’ werken met de bezorgApp van het bedrijf. Maar de rechter zag de bezorgers als werknemers en daarmee vallen zij onder de cao Beroepsgoederenvervoer. Ook deze zaak was aangespannen door FNV.