Nieuws
Publicatiedatum: 28 januari 2019 | Geschreven door: Wander de Groot

Rechter fluit Jumbo terug

Vakbonden FNV en CNV stapten naar de rechter, omdat supermarktketen Jumbo een arbeidsvoorwaardenregeling (avr) met de centrale ondernemingsraad (COR) had afgesproken, terwijl de stilzwijgend doorlopende cao niet tijdig was opgezegd bij de vakbonden en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Jumbo kwam in april vorig jaar een avr overeen met de COR, nadat de onderhandelingen over de cao met de vakbonden mislukt waren. De Rechtbank Noord-Brabant stelde de vakbonden in het gelijk en bepaalde dat de supermarktketen nog tot 1 april 2019 gebonden is aan de cao. Tegelijkertijd geldt ook al de avr. Die is op essentiële onderdelen als loon en generatieregeling veel beter voor de werknemers dan de lopende cao. De avr is inmiddels al door 80% van de medewerkers ondertekend. De supermarktketen heeft aangegeven dat deze avr voor minimaal vijf jaar van kracht zal blijven.

Staking en onderkruipersverbod

Vakbonden FNV en CNV stapten niet alleen wegens de cao naar de rechter, maar ook omdat Jumbo volgens hen in 2017 tijdens een staking in het distributiecentrum het zogeheten onderkruipersverbod had overtreden. Het onderkruipersverbod staat in artikel 10 van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) en houdt in dat het overnemen van werkzaamheden van stakers niet is toegestaan. De rechter bepaalde dat niet Jumbo, maar het uitzendbureau Otto, dat de arbeidskrachten beschikbaar stelde tijdens de staking, hieraan schuldig is. Het uitzendbureau krijgt in een nieuwe rechtsprocedure een boete opgelegd.

Avr of cao?

Steeds vaker komt een avr in de plaats van een cao. Natuurlijk is het goed om als OR te worden betrokken bij het overleg over belangrijke arbeidsvoorwaarden. Wel zijn vakbonden meer ervaren in onderhandelen en hebben ze geen afhankelijkheidsrelatie met de werkgever. Daarnaast heeft een vakbond meer dwangmiddelen dan een OR, zo kan een vakbond bijvoorbeeld een staking uitroepen. Onderhandelt uw OR over arbeidsvoorwaarden met de bestuurder? Blijf dan altijd alert. Een cao is wettelijk bindend en geldt automatisch voor alle werknemers. Een avr is niet bindend en moet in individuele arbeidscontracten expliciet genoemd worden, of aanvullend worden ondertekend door elke medewerker.