Nieuws
Publicatiedatum: 1 maart 2023 | Geschreven door: Wander de Groot
Omroep L1

Rechter: ‘zelfstandige’ omroepmedewerkers zijn gewoon werknemers

De kantonrechter heeft bepaald dat twee omroepmedewerkers bij RTV Oost en Omroep West werknemers zijn en geen freelancers. De medewerkers waren via payroller Tentoo DC&C (Directors Cast & Crew) aan de slag bij de regionale omroepen. Ze zijn daardoor ten onrechte uitgesloten van veel arbeidsvoorwaarden uit de cao.

Kernactiviteit

De kantonrechter stelt dat de medewerkers functioneerden onder toezicht en leiding van de regionale omroep. Zij doen werk dat behoort tot ‘gewone bedrijfsarbeid’ of een ‘kernactiviteit’ van de omroep en zijn dus ‘ingebed in de organisatie’. Het werk moet worden beschouwd als ‘onontbeerlijk voor het maken van televisie zoals de regionale omroep dat doet. Telkens weer, bij iedere uitzending, zal dit werk moeten gebeuren’.

Arbeidsinspectie

Al eerder had vakbond FNV de arbeidsinspectie een onderzoek laten doen, het zogenaamde rariteitenbesluit waarop Tentoo zich beriep, waardoor de regionale omroepen medewerkers wel via een payrollbedrijf als Tentoo konden laten werken. Dat scheelde de omroepen aanzienlijk veel geld, ten koste van de medewerkers. De inspectie kwam toen ook al tot de conclusie dat het ging om de inhuur van schijnzelfstandigen.