Nieuws
Publicatiedatum: 2 augustus 2022 | Geschreven door: Wander de Groot
Payroll bedrijven

Regionale omroepen moeten einde maken aan schijnconstructies

De Arbeidsinspectie heeft korte metten gemaakt met de inschakeling van payroller Tentoo D&C voor de inhuur van personeel voor de regionale omroep. Zij schakelden tot voor kort Tentoo als payroller in, zodat ze zelf geen personeel in dienst hoefden te nemen en volgens de cao uit te betalen. Onterecht, zegt de inspectie, het zijn gewoon werknemers. De Tentoo-medewerkers kunnen door deze uitspraak alsnog nabetaling vorderen.

Schijnzelfstandigheid

Na klachten verzocht vakbond FNV de Arbeidsinspectie onderzoek te doen bij RTV Oost en Omroep Brabant naar schijnzelfstandigheid en onderbetaling. De inspectie heeft in twee eindrapporten vastgesteld dat de journalisten, redacteuren, cameramensen en geluidstechnici ‘ter beschikking zijn gesteld’ door Tentoo DC&C. Daarmee hebben ze recht op de arbeidsvoorwaarden uit de cao voor regionale omroepen. Dus ook op de afdracht pensioenpremie en de bijdrage in de ziektekostenverzekering. Tentoo werkte ook voor andere regionale omroepen.

Rariteitenbesluit

Door onterechte toepassing van het zogenaamde rariteitenbesluit hadden de Tentoo-medewerkers een zogenaamd fictief dienstverband: ze waren geen zelfstandige en ook geen werknemer. De inspectie maakt nu definitief een eind aan deze schijnconstructie. Anja Dijkman, FNV-projectleider Platformwerk, is blij: ‘De uitspraak van de inspectie is echt belangrijk, omdat in andere sectoren nog altijd via soortgelijke constructies wordt gewerkt, zoals in de horeca, op het Mediapark en bij uitgeverijen.’