Nieuws
Publicatiedatum: 16 april 2025 | Geschreven door: Redactie Performa OR
demotie

Richtlijn betere opvang en nazorg bij agressie en geweld

Er is een herziene richtlijn Psychosociale ondersteuning binnen hoog-risicoberoepen gepubliceerd. Werknemers die tijdens hun werk te maken hebben met agressie, dreiging, geweld en andere ingrijpende incidenten moeten beter opgevangen worden en meer nazorg krijgen. In de richtlijn staan concrete handvatten voor werkgevers om dit te regelen. De richtlijn is vorige maand gepresenteerd aan minister Van Weel van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Verwondingen slachtoffers

Werknemers die een zogenoemd hoog-risicoberoep hebben, zijn regelmatig betrokken bij ernstige incidenten. Denk aan ambulancepersoneel, brandweerlieden, defensiemedewerkers en politiemensen. Maar ook medewerkers in de zorg (ggz), buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s), medewerkers bij de IND en bedrijfshulpverleners kunnen hiermee te maken krijgen. Naast agressie, bedreiging en geweld kunnen medewerkers geconfronteerd worden met ernstige verwondingen bij slachtoffers.

Grote impact

Deze gebeurtenissen hebben grote impact. Als werknemers meteen goed opgevangen worden en voldoende nazorg krijgen, kan voorkomen worden dat ze langdurig uitvallen. Met de richtlijn kunnen werkgevers opvang en nazorg op het werk goed organiseren en tijdig (psychische) klachten signaleren.

Instemmingsrecht

Als jouw werkgever werk wil maken van beleid rondom psychosociale ondersteuning, dan ligt daar een grote rol voor de ondernemingsraad. Als onderdeel van het arbobeleid heb je instemmingsrecht. Zorg dat je er als OR bovenop zit. Met de herziene richtlijn kun je zelf ook het gesprek over dit onderwerp starten met de bestuurder. Zo zorg je ervoor dat je vanaf het begin betrokken bent.