Nieuws
Publicatiedatum: 19 oktober 2022 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Pensioenopbouw

Schouten: Werknemers zonder pensioen binnen 5 jaar gehalveerd

Minister Carola Schouten wil het aantal werknemers in loondienst die geen pensioen opbouwen binnen vijf jaar halveren. Die toezegging doet de minister aan de PvdA en GroenLinks om steun te krijgen voor de nieuwe pensioenwet (onlangs weer met een half jaar uitgesteld).

‘Witte vlek’

De meeste mensen bouwen pensioen op via hun werkgever, maar niet iedereen. Zo’n 900.000 mensen behoren tot deze zogeheten ‘witte vlek’. Schouten wil met een basispensioenregeling het makkelijker maken voor kleine bedrijven om een pensioen aan te bieden aan hun werknemers. Daarmee moet het voor deze groep werkgevers zo makkelijk worden een pensioen aan te bieden dat dit zelfs zonder pensioenadviseur kan. Vooral in sectoren met een ‘lagere organisatiegraad’ kan zo’n ‘basispensioenregeling’ uitkomst bieden, aldus Schouten.

Meldplicht

Naast de basispensioenregeling kondigde de minister aan dat er een meldplicht komt voor werkgevers die geen pensioen aanbieden. Zij moeten straks hun personeel erop attenderen dat zij geen pensioen opbouwen, bijvoorbeeld via een vermelding op de loonstrook.