Nieuws
Publicatiedatum: 23 december 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Doolhof

SER wil één scholingsportal

De Sociaal Economische Raad pleit voor één centrale scholingsportal met informatie over alle cursussen voor werkenden en alle opleidingspotjes waarop werknemers een beroep kunnen doen. Bovendien zouden opleidingen een kwaliteitskeur moeten krijgen. Dat beveelt de SER aan in haar advies ‘Private scholingsmiddelen’ van november aan het kabinet, dat eerder constateerde dat het scholingsaanbod onoverzichtelijk en versnipperd is.

Kwaliteitsstempel

De portal wordt niet alleen een plek voor opleidingsprofessionals als loopbaanadviseurs en re-integratiedeskundigen, maar ook voor managers in organisaties die op zoek zijn naar geschikte scholing voor hun werknemers. Via de portal krijgen ze inzicht in het enorme aanbod, de kwaliteit en de beschikbare scholingsbudgetten binnen de sector.

Ontwikkelbudget

Ook voor werknemers zelf is de portal van belang. Zeker omdat vanaf 2022 werknemers een eigen ontwikkelbudget kunnen krijgen van € 1.000 per persoon per jaar. Dit bedrag komt is plaats van de bestaande scholingsaftrek, die in 2022 verdwijnt. De overheid heeft hiervoor 200 miljoen euro opzij gezet, goed voor 200.000 opleidingstrajecten. Wees er dus tijdig bij, want de subsidiepot is zo leeg.