Nieuws
Publicatiedatum: 27 juni 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Vervoer

Steeds meer werkgevers introduceren groene arbeidsvoorwaarden

Groene arbeidsvoorwaarden winnen aan populariteit. Zo kunnen alle werknemers van KPN gebruikmaken van een nieuwe regeling die netto 40 cent per fietskilometer uitkeert, 17 cent meer dan autorijders per kilometer ontvangen. En KPN is niet de enige organisatie die zo probeert werknemers uit de auto te krijgen. Ook de AWVN merkt dat steeds meer organisaties bezig zijn de arbeidsvoorwaarden te vergroenen, zoals Vitens, de provincie Friesland en de Volksbank. Zo blijkt uit een artikel op de NOS-website van 22 juni. 

Fietsregeling wanhopig moeilijk 

De huidige belastingvrije kilometervergoeding is 21 cent. Verstrek je een hogere kilometervergoeding, dan wordt dit gezien als loon waarover loonheffing moet worden ingehouden. De kosten voor openbaar vervoer zijn onbelast voor zakelijke reizen en woon-werkverkeer. Volgens Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond, zijn de huidige fiscale regels waardeloos. ‘Bovendien is de fietsersregeling daarnaast zo wanhopig moeilijk geworden dat werknemers en werkgevers afhaken.’

België en Duitsland

In België en Duitsland is de fiets aftrekbaar en ontvang je ook een kilometervergoeding. ‘Mobiliteit zorgt voor ontzettend veel CO2-uitstoot, terwijl in Nederland 60 procent van de werkenden binnen 15 kilometer van het werk woont. Als het mogelijk is qua afstand en fysieke gesteldheid, zou meer fietsen naar werk goed zijn voor mens, natuur én de kosten van bedrijven.’ Aldus Van Garderen. 

Rol OR bij invoeren groene arbeidsvoorwaarden 

De ondernemingsraad kan een grote rol spelen bij de invoering of wijziging van groene arbeidsvoorwaarden. Het zijn vaak aanvullende arbeidsvoorwaarden, waarover instemmingsrecht geldt over de inhoud en vorm. OR’en kunnen het thema ook op de agenda met de bestuurder zetten, met het argument dat groene arbeidsvoorwaarden aantoonbaar bijdragen aan werven van nieuw talent, het behoud van bestaande medewerkers en tegelijkertijd het halen van hun duurzaamheidsdoelen.