Nieuws
Publicatiedatum: 4 augustus 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Vaccineren

Steeds vaker vaccinatieplicht, maar niet in Nederland

In steeds meer landen wordt gewerkt aan een inentingsplicht voor werknemers. Regels lopen uiteen van verplichte vaccinatie voor zorgmedewerkers in Frankrijk tot verplicht thuiswerken of wekelijks testen voor niet-gevaccineerde overheidsmedewerkers van de VS.  Medewerkers van Google en Facebook kunnen zelfs hun baan kwijtraken wanneer zij zich niet laten inenten. In Nederland speelt deze discussie gelukkig niet. Enerzijds komt dat door de relatieve hoge vaccinatiebereidheid in vergelijking met andere landen. Anderzijds is het wettelijk gezien niet haalbaar.

Zorgplicht

Er zal vanuit de Nederlandse politiek geen vaccinatieplicht komen, want daarvoor moet de grondwet worden gewijzigd. De meeste werkgevers denken niet aan prikbeleid op kantoor, maar toch begint ook hier de discussie op gang te komen. Met ongevaccineerde werknemers op de werkvloer blijft er een risico op verspreiding van corona en de werkgever heeft een zorgplicht voor het voltallige personeel. Werknemers moeten veilig hun werk kunnen doen, ook tijdens corona. Toch mag een werkgever het personeel niet verplichten om een vaccinatie te nemen. Ook mag hij niet aan werknemers vragen of zij al zijn gevaccineerd. Hij mag wel vragen of zij zich laten vaccineren, maar deze gegevens mag hij niet registeren en hier geen consequenties aan verbinden.

CoronaApp

Of de nieuwe CoronaApp nog een rol gaat spelen op de werkvloer is nog niet bekend. In de CoronaApp kunnen werkgevers alleen een ‘groen vinkje’ zien, wat betekent dat een werknemer gevaccineerd, eerder besmet of negatief getest is. Dit zou voldoen aan de huidige privacyregels, maar met het recht op lichamelijke integriteit staat het nog steeds op gespannen voet.

Rol voor de OR

Heeft uw bestuurder plannen om met de CoronaApp of een vergelijkbare oplossing aan de slag te gaan? Dan moeten er flink wat alarmbellen gaan rinkelen. Zorg ervoor dat u in gesprek gaat met de bestuurder als u vermoedt dat er beleid aan zit te komen en maak duidelijk dat u instemmingsrecht heeft over dit beleid volgens artikel 27 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Maatregelen voor wel- of juist niet gevaccineerde werknemers vallen onder het arbobeleid en daar heeft de OR een grote rol in.