Nieuws
Publicatiedatum: 8 juli 2014 | Geschreven door: Wander de Groot

(Te) hoge prijs voor tablet van de zaak?

De werkkostenregeling wordt definitief ingevoerd per 1 januari 2015. Dat maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën verleden week bekend in een brief aan de Tweede Kamer. De werkkostenregeling is een wettelijke regeling voor vergoedingen en verstrekking zoals de fiets van de zaak, het kerstpakket en de vrijdagmiddagborrel. Onderwerpen die uw achterban direct aangaan.
 
Vaker tablet op kosten baas
Er was veel kritiek op de regeling. Zo zou deze teveel uitzonderingen kennen en onnodig complex zijn. Daarom heeft de staatssecretaris de regeling behoorlijk onder handen genomen. De belangrijkste wijziging is dat het makkelijker wordt voor werkgevers om laptops, tablets en smartphones belastingvrij te verstrekken. Nu nog mag dat alleen wanneer deze voor minimaal 90% zakelijk gebruikt wordt. Vanaf 1 januari is de enige eis dat het voor werknemers noodzakelijk is dat zij deze spullen voor hun werk hebben. Hoe vaak de apparaten dan voor privédoeleinden worden gebruikt, doet er niet langer toe.
 
Hoge prijs

Deze en enkele andere verbeteringen aan de regeling komen helaas tegen een hoge prijs. De vrije ruimte wordt per 1 januari teruggebracht van 1,5% naar 1,2% van de fiscale loonsom. De vrije ruimte is het maximale bedrag dat de bestuurder mag gebruiken voor onbelaste extraatjes. Als een organisatie meer geeft aan zijn werknemers dan betaalt de werkgever daarover 80% belasting. Grote kans dus dat het arbeidsvoorwaardenpakket (weer) binnenstebuiten wordt gekeerd. Of bij de werkkostenregeling nou al is ingevoerd of niet. Let dus goed op als OR of er wijzigingen aankomen waar u instemmingsrecht bij heeft.