Nieuws
Publicatiedatum: 10 februari 2022 | Geschreven door: Wander de Groot
Zorgplicht thuiswerken

Thuiswerkadvies vervalt, anderhalve meter ook

Het kabinet is van plan het verplichte thuiswerkadvies te laten vervallen, net als de verplichte anderhalve meter afstand. Dat melden Haagse bronnen rond het kabinet. Dinsdag is er weer een persconferentie, dan is er definitief uitsluitsel. Gister toonde premier Rutte zich al ‘voorzichtig optimistisch’. Ook gaf het kabinet deze week de contouren van het nieuwe coronabeleid. Daarbij is niet alleen meer de capaciteit in de zorg leidend, maar ook de vraag hoe Nederland ‘open’ gehouden kan worden.

Thuiswerken blijvertje

Of het vervallen van het thuiswerkadvies leidt tot een enorme stormloop op het werk, is de vraag. Corona heeft de werkomstandigheden definitief veranderd. 80% van de werknemers gaven al eerder aan ook thuis te willen werken als het thuiswerkadvies wordt opgeheven. Dat blijkt uit de resultaten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO in november en december onder 8.000 werknemers. Werkgevers zullen daar rekening mee moeten houden.

Thuiswerkvergoeding

Het duidt er op dat hybride werken niet meer weg te denken valt. Dit zien we ook terug in de reeds afgesloten nieuwe cao’s. In 50% van de cao’s die in januari 2022 zijn ingegaan (dat waren er 60), zijn er afspraken gemaakt over thuiswerk en flexibele arbeidstijden. Inmiddels zijn staat al in 90 cao’s (1,1 miljoen werknemers) dat thuiswerkers een onbelaste thuiswerkvergoeding van € 2 per dag ontvangen. Volgens de AWVN worden er steeds meer afspraken gemaakt over thuiswerken, alleen duurt het soms nog even voordat ze van toepassing zijn.