Nieuws
Publicatiedatum: 23 februari 2022 | Geschreven door: Wander de Groot
Thuiswerken

Helft werkgevers heeft thuiswerkbeleid nog steeds niet op orde

Meer dan 50% van de werkgevers heeft geen thuiswerkbeleid voor de lange termijn, terwijl 91% van werknemers ook na de coronacrisis thuis wil blijven werken. En een op de drie werknemers moeten weer naar kantoor als het thuiswerkadvies vervalt. Van de thuiswerkers krijgt 61% geen kostendekkende thuiswerkvergoeding. Dat zijn de uitkomsten uit een CNV-onderzoek onder 1.000 van hun leden.

Voordelen thuiswerken

Verder blijkt uit het onderzoek dat 72% van de thuiswerkende leden productiever is, 55% geeft aan een betere werk privébalans te hebben en 90% werkt gewoon door ondanks coronaklachten. Daarnaast is 44% gemotiveerder en gezonder. Een op de drie is creatiever door het thuiswerken.

Nadelen thuiswerken

Niet iedereen heeft een goede arbeidsplek thuis. Een goede bureaustoel ontbreekt, waardoor klachten kunnen ontstaan.  Ook voelen werknemers zich eenzamer sinds ze thuis moeten werken en door gebrek aan waardering en het niet gezien worden heeft een op de zes psychische klachten.

Voorkom uitval

Monitoring van fysiek en mentaal welzijn is belangrijk om uitval te voorkomen. Het monitoren van het welzijn van werknemers moet dan ook deel uitmaken van het thuiswerkbeleid van werkgevers. Waardering leidt niet alleen tot personeelsbehoud, maar voorkomt ook hoge verzuimkosten.