Nieuws
Publicatiedatum: 15 maart 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Thuiswerken

Thuiswerken straks verankerd in Wet flexibel werken

Werknemers die ook graag (deels) thuiswerken, hebben geluk. Het recht op thuiswerken krijgt eindelijk een stevige, juridische basis. Werknemers kunnen straks een verzoek bij de werkgever indienen voor het veranderen van de arbeidsplaats zoals ze nu ook een verzoek kunnen indienen voor andere werktijden of een verandering van arbeidsduur. Dat staat in het nieuwe initiatiefwetvoorstel van D66 en GroenLinks.

Wet werken waar je wilt

Er wordt nu al hard gewerkt aan het ‘nieuwe’ wetsvoorstel Wet werken waar je wilt. Althans, een volledig nieuwe wet wordt het niet. Het is een uitbreiding van de Wet flexibel werken, waarmee werknemers tot nu toe alleen een verzoek bij de werkgever mogen indienen voor het aanpassen van de werktijd en arbeidsduur. Met het nieuwe voorstel mag een werknemer ook verzoeken tot een (gedeeltelijke) aanpassing van de arbeidsplaats. Alleen bij zwaarwegende bedrijfsbelangen mag de werkgever dit verzoek straks weigeren.

Wanneer gaat deze wet in?

Dat kan nog wel even duren. De wet is nog niet behandeld in de Tweede Kamer, dat komt pas na de verkiezingen van 17 maart. Wanneer dit precies gebeurt, is nog niet duidelijk.