Nieuws
Publicatiedatum: 10 januari 2022 | Geschreven door: Wander de Groot
Thuiswerkplek

Thuiswerkplek nog niet goed geregeld

Zeven op de tien werknemers heeft – na bijna twee jaar corona – nog steeds geen goed ingerichte thuiswerkplek. Vaak schort het aan een goed verstelbare stoel en bureau of een apart beeldscherm naast een laptop. Een op de zes heeft last van een slechte internetverbinding en daardoor moeite met vergaderen en overleg. Dit blijkt uit de eerste Monitor hybride werken van KPN onder 1.000 werknemers van organisaties met ten minste tien fulltime personeelsleden.

Verstrekken of vergoeden

De werkgever kan de werknemer apparatuur verstrekken die nodig is voor het werk, zoals een computer, randapparatuur of een smartphone. De werknemer kan deze ook zelf aanschaffen en declareren bij de werkgever. Ook zaken als een extra (stabiele) internetverbinding voor het werk kan de werknemer meestal bij de werkgever declareren.

Arbo-eisen thuiswerkplek

De arbo-eisen voor de thuiswerkplek zijn gelijk aan die op kantoor en staan in het Arbeidsomstandighedenbesluit:

  • Zorg voor een goede bureaustoel, op maat verstelbaar. Gebruik geen eetkamerstoel of krukje. Plaats de bureaustoel zo, dat je in een ontspannen houding kan werken: schouders laag, voeten plat op de grond (of op een verhoging) en onderrug ondersteund door de stoel.
  • Zet het beeldscherm recht voor het gezicht, het midden net onder ooghoogte.
  • Gebruik bij een laptop altijd een losse monitor, extra toetsenbord en muis. Een laptop is ontworpen voor korte klusjes, niet voor langdurig gebruik.
  • Gebruik de muis dicht bij het lichaam, zodat de arm in een ontspannen en gebogen houding de muis kan bedienen.

Wilt u als ondernemingsraad meer weten over het belang van een goede thuiswerkplek? Lees dan onze checklist.