Nieuws
Publicatiedatum: 16 november 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Vaste lasten

TVL voor vierde kwartaal voor alle bedrijven

Vanaf medio november – mogelijk deze week al, zo meldt een woordvoerder van de RVO – kunnen ondernemers uit alle sectoren bij de RVO een aanvraag doen voor de tweede periode van de Tegemoetkoming vaste lasten (TVL) voor het vierde kwartaal van 2020. Bijzonder is dat niet alleen bedrijven met een specifieke SBI-code de tegemoetkoming kunnen aanvragen, zoals bij de eerste ronde TVL, maar dat bedrijven uit alle sectoren in aanmerking komen, met uitzondering van krediet- en financiële instellingen.

Drie tranches TVL 2

Ondernemers kunnen TVL 2 in totaal drie keer aanvragen, elke keer voor een periode van drie maanden. Voor iedere periode moeten er een nieuwe aanvraag worden gedaan. Bedrijven hoeven niet eerder TVL te hebben aangevraagd. De subsidie per tranche bedraagt minimaal € 750 en maximaal € 90.000. bij de eerste TVL was het minimum € 1.000 en het maximum € 50.000.

Voorwaarden TVL 2

De voorwaarden voor TVL 2 zijn:

  • Er is sprake van meer dan 30% omzetverlies in het vierde kwartaal ten opzichte van het jaar ervoor. Vanaf de derde tranche gaat de grens van het omzetverlies in stappen omhoog.
  • De gemiddelde vaste lasten moeten minimaal € 3.000 per drie maanden zijn volgens het percentage vaste lasten dat bij de SBI-code van het bedrijf hoort; bij de vorige TVL was dat nog € 4.000.
  • Er mogen niet meer dan 250 medewerkers werken.
  • Het bedrijf moet minstens één andere vestiging hebben dan het privéadres van de ondernemer, tenzij het om de horeca of ambulante handel gaat.
  • Het bedrijf moet op 15 maart 2020 ingeschreven staan in het Handelsregister van de KVK.
  • Vooralsnog is alleen de aanvraag voor het vierde kwartaal open voor alle sectoren met uitzondering van krediet- en financiële instellingen. De volgende tranches zijn weer alleen voor de lijst met SBI-codes zoals die op de website van rvo.nl staan en voor TVL 1 golden.

Horeca en evenementen

Bovenop de TVL voor het vierde kwartaal krijgen twee sectoren een extra geld: gesloten horecagelegenheden  en ondernemers en toeleveranciers in de evenementenbranche. Het gaat om standaard bedragen, gebaseerd op TVL 1. Deze extra’s worden nog verder uitgewerkt.