Nieuws
Publicatiedatum: 9 september 2022 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier

Twijfels aan effectiviteit STAP-budget

Het STAP-budget van € 38,5 miljoen voor de vierde periode was na 2 uur en 15 minuten uitgeput. In totaal hebben 44.000 mensen aanspraak kunnen maken op deze regeling. Zij konden kiezen uit meer dan 110.000 opleidingen bij 1.185 publieke en private opleiders. Deze regeling is ongekend populair, toch klinkt er ook kritiek volgens een artikel in het Financieel Dagblad van 1 september. De regeling werkt funshoppen in de hand en draagt onvoldoende bij aan een betere arbeidsmarktpositie van werknemers.

Forse prijsverhoging

Met het STAP-budget kunnen mensen tussen de 18 jaar en pensioengerechtigde leeftijd een keer per jaar maximaal € 1.000 ontvangen voor een training. RTL Nieuws onthulde al eerder, op 27 augustus, dat sinds de introductie van het STAP-budget de prijzen van trainingen flink gestegen zijn door de invoering van de 1.000 euro grens. De redactie vergeleek de prijzen voor en na de invoering van het STAP-budget bij honderden opleidingen. De prijsverhoging doet niemand pijn, behalve de overheid: het maakt de afnemer van de cursus namelijk niet uit of een training € 250, € 500 of € 1.000 kost, als het maar niet meer is dan het maximale subsidiebedrag.

Verbeteringen

Het UWV – dat bekend is met de klachten – zoekt samen met het Ministerie van Sociale Zaken hoe ze meer cursisten kunnen werven voor sectoren waar een tekort is, zoals de zorg. Daarnaast vissen mensen die laag geschoold en niet digitaal vaardig zijn achter het net. Er zijn plannen om speciaal deze groep meer recht op bijscholing te geven volgend jaar. Dat moeten ze dan wel weer kunnen aantonen.