Nieuws
Publicatiedatum: 3 mei 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
UPS

UPS gaat reorganiseren en wil alleen met de OR om tafel

Pakketbezorgdienst UPS gaat reorganiseren en ontslaat ten minste 50 Nederlandse werknemers. 25 werknemers gaan er direct uit, de andere helft mag voorlopig blijven. De pakketbezorgdienst zou niet in gesprek willen met vakbond CNV over een sociaal plan, maar dit alleen met haar eigen ondernemingsraad willen afstemmen, die inmiddels akkoord heeft gegeven op de reorganisatie en de vertrekregeling.

Cao-afspraken

Dat is in strijd met de huidige afspraken in de cao Beroepsgoederenvervoer, vindt CNV. Bij een reorganisatie van vijf of meer werknemers moet een organisatie de werknemerspartijen betrekken. UPS interpreteert dit dus door alleen met de ondernemingsraad te praten. Maar CNV vindt dat zij recht heeft op een plek aan de onderhandeltafel.

Groei door corona

Bovendien heeft CNV haar twijfels bij de noodzaak van de reorganisatieplannen. Volgens Robert Wonnink, onderhandelaar namens de vakbond, heeft UPS het afgelopen jaar goed geprofiteerd van de coronacrisis. Wereldwijd zou de omzet met 14% zijn gestegen naar bijna 85 miljard dollar. UPS zegt zelf dat de reorganisatie nodig is om het bedrijf beter te ‘positioneren’. Volgens de topvrouw van UPS hebben de financiële prestaties van vorig jaar de verwachtingen overtroffen. ‘Dat willen wij als vakbond straks ook van het sociaal plan kunnen zeggen’, aldus Wonnink.