Nieuws
Publicatiedatum: 21 december 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Coronatest

Vanaf 21 december sneltesten voor werknemers

Vanaf 21 december 2020 zijn er sneltests voor corona beschikbaar voor werkgevers en werknemers. Werkgevers kunnen de sneltesten aanvragen bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LHC). Het gaat om antigeentesten die binnen een kwartier een uitslag geven.

Sneltest

Het gaat om is de zogeheten antigeentest, die test op antistoffen tegen het virus. Deze tests zijn erg snel en geven binnen 15 minuten de uitslag, maar zijn ook iets minder betrouwbaar. De PCR-test, die vanaf het begin gebruikt wordt door de GGD, is een gevoeliger test. Bij de antigentest is het risico op een negatieve uitslag die foutief is groter dan een positieve uitslag die foutief is. Hoeveel tests er per werkgever beschikbaar zijn en of de werkgever hiervoor moet betalen, is nog niet duidelijk.

Bedrijfsarts

Een werkgever mag werknemers niet zelf testen op corona, hier moet hij een bedrijfsarts voor inschakelen. De bedrijfsarts mag de uitslag per werknemer niet doorgeven aan de werkgever, maar moet enkel positieve uitslagen melden bij de GGD. Hier richt de GGD een apart meldloket voor op. De GGD koppelt op zijn beurt de positieve test weer terug naar de werkgever en bespreekt met hem de nodige maatregelen. Wilt u meer weten over de richtlijnen met betrekking tot het testen binnen organisaties? Lees dan hier de handreiking van het RIVM.