Nieuws
Publicatiedatum: 17 juni 2024 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier

Vier dagen werken, vijf dagen uitbetaald

Per 1 januari 2025 gaat bij AFAS de vierdaagse werkweek in tegen een fulltime salaris, dat heeft CEO Bas van der Veldt bekendgemaakt. Op vrijdag blijft het kantoor gesloten. Die ‘vrije’ dag is bedoeld om een studie te volgen, mantelzorg te verlenen of andere vormen van vrijwilligerswerk te doen. De positieve effecten van een dag per week minder werken zijn groot volgens Van der Veldt. Niet alleen neemt de medewerkerstevredenheid en de klanttevredenheid toe. Door AI zal de productiviteit niet afnemen en innovatie toenemen. Persbericht AFAS Software van 11 juni.

Niet de eerste

Uit een Britse proef met zo’n drieduizend werknemers bleek dat vier dagen werken met een volledig salaris een positieve invloed had op de omzet, die nam met meer dan 30% toe. De werknemers die aan deze pilot deelnamen sliepen beter, ervoeren minder stress en meldden zich minder vaak ziek. Ook waren er minder ontslagen. Na de pilot hebben de meeste organisaties de vierdaagse werkweek definitief ingevoerd. Ook in Duitsland en Portugal wordt op grote schaal geëxperimenteerd met de vierdaagse werkweek.

Collectieve vrije dag

In Nederland zijn het vooral losse bedrijven die de proef op de som nemen, met dezelfde resultaten: een stijgende productiviteit en een dalend ziekteverzuim. Bij de introductie van een vierdaagse werkweek is een collectieve vrije dag ideaal. Want dan word je niet ‘lastiggevallen’ met vragen van collega’s die aan het werk zijn en kom je echt tot rust. Een collectieve vrije dag is niet mogelijk bij volcontinu bedrijven, de zorg of bij de klantenservice. Het alternatief is minder uren per dag werken of iedereen een andere vrije dag. Maar dat is niet ideaal.