Nieuws
Publicatiedatum: 15 februari 2024 | Geschreven door: Eugenia Melissen Ferrer
vroegpensioen

Vroegpensioen met MDIEU-subsidie in 2024 en 2025

Werkgevers die de duurzame inzetbaarheid van werknemers willen verbeteren of werknemers met vroegpensioen (bijvoorbeeld vanwege zwaar werk) willen laten gaan, kunnen in april en september 2024 een subsidie aanvragen via de Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU). Deze vragen ze aan via het subsidieportaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De regeling loopt tot en met 2025.

Zonder extra loonheffing

Werkgevers mogen dit en volgend jaar aan oudere werknemers, die minder dan drie jaar van hun AOW-leeftijd zijn verwijderd, een vroegpensioen uitkeren van ten hoogste € 1.847 per maand, zonder dat hierover een vroegpensioenboete of RVU-heffing van 52% afgedragen hoeft te worden. Dit door de werkgever betaalde pré-AOW kan de werknemer zelf aanvullen met eigen geld of met opgebouwd pensioen dat eerder ingaat.

Duurzame inzetbaarheid

De subsidie voor vervroegde uitdiensttreding is alleen mogelijk als er ook sprake is van een investering in duurzame inzetbaarheid. In totaal is er voor deze regeling een miljard euro beschikbaar. Het minimaal aan te vragen subsidiebedrag is € 75.000. 50% van de subsidie is voor duurzame inzetbaarheid, 25% voor eerder stoppen met werken en € 5.000 is voor de bedrijfsanalyse.