Nieuws
Publicatiedatum: 25 november 2024 | Geschreven door: Redactie Performa OR

Wat gaat er veranderen aan regels in 2025?

Er staat een hoop op de wetgevingsagenda over arbeid voor 2025. Het concurrentiebeding wordt ingeperkt, er komt meer duidelijkheid over arbeidsrelaties en meer zekerheid voor flexwerkers. Uitzendbureaus moeten werken onder striktere regels. Er komt een verplichte gedragscode over ongewenste omgangsvormen. Twee EU-richtlijnen worden omgezet in nationale wetgeving: over platformwerk en gelijke beloning voor mannen en vrouwen. En dat is nog lang niet alles als je de jaarplanning ziet die bij de behandeling van de begroting SZW aan de Tweede Kamer is aangeboden op 21 november.

Jaarplanning SZW

Dit staat er op de rol van de jaarplanning SZW voor 2025:

  • Over arbeidscontracten: een evaluatie van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) die in 2020 werd ingevoerd, een wetsvoorstel voor de modernisering van het concurrentiebeding, een onderzoek naar een verbod op nevenwerkzaamhedenbedingen in arbeidscontracten en een gewijzigde compensatieregeling voor de transitievergoeding.
  • Over flexibiliteit en zekerheid: de voorstellen voor de Wet meer zekerheid flexwerkers en de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar), een voortgangsbrief over zzp’ers en de implementatie van een EU-richtlijn over platformwerk.
  • Over inlenen en uitzenden van personeel: de eerder uitgestelde invoering van de Wet toelating terbeschikkingstelling arbeidskrachten (Wtta) met een toelatingsstelsel voor uitzendbureaus, een wetsvoorstel over maatregelen bij het tijdelijk inlenen van personeel en een nadere verkenning van een uitzendverbod in bepaalde sectoren.
  • Over arbeidsmarktdiscriminatie en arbeidsmigratie: een onderzoek naar arbeidsdiscriminatie waar gebruik is gemaakt van mystery guests, een plan op de positie van gedetacheerde derdelanders te verbeteren en een jaarrapportage arbeidsmigratie.
  • Over gezond en veilig werken: een voortgangsrapportage van de Arbovisie en de aanbieding van de Arbobalans, een wetsvoorstel gedragscode ongewenste omgangsvormen en een voortgangsrapportage van het actieprogramma seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld, een wetsvoorstel over stoffengerelateerde beroepsziekten, een uitbreiding van het aantal erkende beroepsziekten, een voortgangsbrief over asbest en een wetsvoorstel over de vergunningplicht omgaan met asbest.
  • Over duurzame inzetbaarheid en ontwikkelen: een voortgangsrapportage over de subsidieregeling duurzame inzetbaarheid (MDIEU), die ook gebruikt kan worden voor vervroegd uittreden, en een eerste plan van aanpak voor een leven lang ontwikkelen (LLO).
  • Over beloning en minimumloon: een wetsvoorstel over de implementatie van de EU-richtlijn over loontransparantie (gelijke beloning voor gelijk of gelijkwaardig werk), een verkenning over het (minimum)jeugdloon en twee keer de gebruikelijke aanpassing van het minimumloon per 1 januari en per 1 juli.
  • Over pensioenen: een tweede en derde voortgangsrapportage monitoring Wet toekomst pensioenen, een nieuw wetsvoorstel over toezeggingen pensioenonderwerpen en de uitwerking van het akkoord ‘gestuurd naar het pensioen’.

Niet op de jaarplanning

Niet op de jaarplanning 2025 staat de aanpassing van de Wet op de ondernemingsraden, die eerder was aangekondigd voor aankomend jaar. Daarbij zou elke OR verplicht worden een arbocommissie in te stellen, zou het advies- en instemmingsrecht worden uitgebreid over meer thema’s en zouden medewerkers in organisatie waar geen OR verplicht instemmingsrecht over arbozaken krijgen. Ook niet in de jaarplanning staat de wijziging van het verlofstelsel, die door het vorige kabinet ook voor 2025 was aangekondigd. Onduidelijk is of deze onderwerpen alsnog aan bod komen.