Nieuws
Publicatiedatum: 13 februari 2023 | Geschreven door: Wander de Groot

Werkgevers bespieden massaal werknemers

Werknemers voelen zich in toenemende mate bespied. Bijna een op de vijf wordt gecontroleerd door hun werkgever. Daarbij maken werkgevers dankbaar gebruik van digitale middelen. Bij een op de drie hangen camera’s op het werk en 16% van de werkgevers weet via GPS waar een werknemer zich bevindt. Ook de monitoring van de werkzaamheden is de afgelopen jaren toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van vakbond CNV onder 2.600 werkenden.

Onwenselijk

CNV-voorzitter Piet Fortuin vindt de toenemende controledrift van de werkgever een onwenselijke ontwikkeling. Juridisch gezien is dit ook niet in der haak. Monitoring mag alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij fraude of ander ernstig misbruik. Door werknemers ook in niet-uitzonderlijke gevallen digitaal te controleren overtreden werkgevers massaal de wet.

Misbruik van informatie

10% van de werknemers geeft aan dat de werkgever de digitaal verkregen informatie daadwerkelijk tegen hen gebruikt. Een kwart is hier bang voor. 40% ziet digitale controle als een probleem en meer dan 70% wil niet dat de werkgever alles van hen weet. ‘Werkgevers moeten sturen op vertrouwen, controle is schadelijk voor de verhoudingen, productiviteit en werksfeer. Werkgevers moeten zich bovenal houden aan de wet en hun personeel niet lukraak illegaal monitoren.’ Aldus Piet Fortuin.