Nieuws
Publicatiedatum: 22 februari 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Coronatest

Werkgevers: economie weer open met massaal testen

Met 650.000 coronatests per dag kan de economie langzaam weer open. Dat is het advies van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland aan het kabinet. Met deze strategie willen de werkgeversorganisaties meer perspectief creëren voor werkgevers en werknemers en daarnaast blijvend inzetten op het bestrijden van de coronacrisis. Het grootschalig testen komt neer op zo’n 20 miljoen tests per maand.

Versnelling exit-strategie

Door een sneltest verplicht te stellen voor werknemers die naar kantoor willen en bezoekers van bijvoorbeeld restaurants en musea, werk je aan zowel de testkant als de vaccinatiekant aan bestrijding van het coronavirus. Ook zou de testbereidheid hiermee omhoog gaan. De werkgeverspartijen baseren hun advies op de laatste KPMG-rapportage in samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam, gepubliceerd op 19 februari 2021. Ook scheelt het massale testen enorm in de kosten, aldus KPMG-onderzoeker David Ikkersheim tegen NOS op vrijdag 19 februari. De huidige lockdown heeft een prijskaartje van zo’n 5 miljard euro per maand. Het voorstel van VNO-NCW en MKB-Nederland zou ongeveer 600 miljoen euro per maand kosten.

De alternatieve routekaart

De alternatieve routekaart van KPMG is onderverdeeld in twee sporen, waarin het opbouwen van de testcapaciteit wordt meegenomen. Spoor één gaat over de opbouw van extra testcapaciteit via risicogerichte populatietesten. Dit zorgt voor meer inzicht in de verspreiding van de verschillende virusvarianten. Spoor twee gaat over het testen vooraf aan een activiteit, zoals kantoorbezoek of bezoek aan winkels en horeca. In februari zou het mogelijk zijn om 175.000 tests per dag af te nemen, in maart 350.000 en in april uiteindelijk 650.000 tests. Hierbij zou de antigeentest ingezet kunnen worden door werkgevers. Tot slot moeten alle resultaten van zowel tests als vaccinaties gebundeld worden in een persoonlijk paspoort. Met dit paspoort kan een getest persoon aantonen dat hij of zij gezond is en het veilig is om deel te nemen aan bijvoorbeeld beurzen, congressen of andere grotere activiteiten. Samen zorgen de verschillende sporen in de routekaart voor het verantwoord openen van de samenleving media 2021.