Nieuws
Publicatiedatum: 17 augustus 2022 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Loonsverhoging

Werkgevers en bonden praten wel/niet over sociaal akkoord

Volgens MKB Nederland voorzitter Jacco Vonhof praten werkgevers, kabinet en bonden na de zomer verder over het bereiken van een sociaal akkoord, waarbij er landelijke loonafspraken gemaakt worden. FNV-bestuurder Petra Bolster-Damen ontkent dergelijke onderhandelingen in een brief aan het eigen FNV-ledenparlement, CNV-voorzitter Piet Fortuin heeft ook nog ‘geen formele uitnodiging’ gehad voor een gesprek. Dat meldt het FD op 15 augustus.

Eenmalig of structureel?

Een sociaal of koopkrachtakkoord zou als geroepen komen voor het kabinet. Het scheelt de schatkist veel geld als de werkgevers ook een deel van het koopkrachtverlies bijdragen, dat is ontstaan door de sterk gestegen energieprijzen. Vonhof plaveide eerder in de Telegraaf de weg voor een landelijke loonafspraak in de vorm van een forse eenmalige uitkering. Liever dan een structurele loonsverhoging van 6-8%, omdat het nog niet duidelijk is of de inflatiegolf niet tijdelijk van aard is.

Acties op komst?

Natuurlijk wordt er achter de schermen het nodige afgetast, vandaar de zorgvuldige woordkeuze van bijvoorbeeld Fortuin. De áchterban van de vakbonden zitten echter niet te springen om zo’n akkoord. Met de zeer krappe arbeidsmarkt en de hoge inflatie is het juist nu tijd voor structureel hogere lonen. Niet voor niets omzeilde FNV-voorzitter Tuur Elzinga afgelopen week in Nieuwsuur daarom de vraag of er een sociaal akkoord in de maak was. Hij vond het vooral tijd voor acties, om de eisen voor structureel hogere lonen kracht bij te zetten.