Nieuws
Publicatiedatum: 17 augustus 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Coronatest

Werkgevers: verplichte test werknemers na bron- en contactonderzoek

Werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB Nederland willen werknemers kunnen verplichten zich te laten testen op corona als zij naar voren komen uit bron- en contactonderzoek. De twee organisaties denken dat dit nodig is om te voorkomen dat werknemers verplicht in quarantaine moeten. Ook werknemers die terugkomen van een reis uit een ‘oranje’ land willen zij laten testen.

Verplicht in quarantaine

Het idee is een reactie op de verplichte quarantaine plannen van minister de Jonge van Volksgezondheid. De minister wil iedereen die uit het bron- en contactonderzoek voortkomt en dus mogelijk besmet is met corona, verplicht in quarantaine plaatsen. Schending van de quarantaineplicht kan juridische gevolgen hebben, aldus de minister.

Kosten

Werkgevers willen werknemers die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen, verplicht laten testen om te voorkomen dat veel werknemers straks thuiszitten. ‘Straks in de herfst komt iedereen met gewone verkoudheidsklachten daar nog bij en lang niet iedereen kan vanuit huis zijn of haar werk doen. De rekening daarvoor ligt bij de werkgever die het loon moet doorbetalen’, aldus Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland.

Privacy

Het verplichten tot een coronatest is een lastige kwestie, want de privacy van de werknemer houdt het een en ander tegen. In principe mag de werkgever een werknemer niet verplichten om een coronatest af te nemen en als een werknemer uit zichzelf een test wil laten doen, mag de werkgever dit niet zelf aanpakken. Dit moet gebeuren door de bedrijfsarts en de testresultaten zijn alleen inzichtelijk voor de werknemer.