Nieuws
Publicatiedatum: 3 maart 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Wibra

Winkelpersoneel moet uren na lockdown onbetaald inhalen

Werknemers van verschillende winkelketens als Wibra, Blokker en Intratuin moeten vanwege corona niet ingeroosterde uren door de lockdown later zonder extra betaling inhalen, terwijl de eigenaren vanwege corona wel NOW-loonsubsidie hebben gevraagd en gekregen voor die uren. Vakbond FNV zou tientallen klachten krijgen van winkelmedewerkers. Dat meldt de Volkskrant op 24 februari.

Minuren

Gebruik maken van minuren is gebruikelijk bij winkelketens, zegt hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp. Het is ook zeker niet verboden. In de winkelstraat-cao wordt gewerkt met een gemiddelde arbeidstijd, waar een werkgever 35% van kan afwijken. Deze regeling is handig om drukke periodes in het jaar, zoals rond de feestdagen, het hoofd te bieden. Of het ethisch is dat werkgevers deze regeling nu zo willen inzetten na de lockdown, is de vraag. Zeker omdat het loon al aan de werkgevers is vergoed door de overheid.

Vakbond

De vakbond vindt het niet kunnen. ‘Op deze manier kan een werkgever nu arbeid opsparen en deze straks gratis inzetten’, aldus vakbondsbestuurder Linda Vermeulen. Bovendien kreeg Wibra de afgelopen NOW-periode 2,4 miljoen euro om de loonkosten te dekken. De winkelketen zegt zelf dat er geen andere keuze is om de lockdown te overleven. Maar Vermeulen vindt dat hiermee de rekening eenzijdig bij de werknemer op zijn bord komt. Werknemers en de maatschappij mogen opdraaien voor de nadelen, terwijl de voordelen eenzijdig bij de werkgever vallen.