blogs en interviews
Laatst gewijzigd op: 27 juli 2023 | Geschreven door: Redactie Performa OR
inspiratie idee

‘Laat je Inspireren!’

Blog door Zeeland Retreats

Wat kan het toch een wereld van verschil maken wanneer je een training volgt die je écht inspireert. Het gaat verder dan enkel het delen van informatie: het draait om de hele ervaring eromheen. Sta eens stil hoe een inspirerende training jouw leven kan verrijken en hoe je het beste uit jezelf kunt halen.

Het begint al bij de locatie. Stel je voor dat je ’s ochtends aankomt op een prachtige plek, in een betoverende omgeving. Je voelt de positieve energie al bij binnenkomst. Dus geen saaie vergaderlocatie langs de snelweg, waar je eigenlijk al een beetje op afknapt, terwijl de training nog moet beginnen.

En dan ontmoet je de trainer. In het ene scenario is het meteen een schot in de roos: een warme, vriendelijke en open persoonlijkheid waar je meteen een klik mee hebt. In het andere geval is de trainer wat stijfjes en voel je niet meteen een connectie. Het is duidelijk dat een inspirerende trainer van grote invloed kan zijn op hoe jij de training zal ervaren.

Terwijl de inhoud van beide trainingen gelijk is, merk je dat de beleving een wereld van verschil maakt. Tijdens de pauze word je bijvoorbeeld verwend met een heerlijk buffet en kun je ontspannen genieten van het uitzicht op de mooie omgeving. Je voelt je verkwikt en klaar voor wat de middag nog brengen zal. In het andere geval is het een simpele broodjeslunch en ben je eigenlijk meer bezig met je mail en sociale media dan met de training.

Het verschil wordt nog duidelijker als praktische opdrachten aan de beurt komen. In het ene geval voel je je enthousiast en geïnspireerd om ermee aan de slag te gaan. Je voelt dat je wordt uitgedaagd en dat stimuleert je om het beste van jezelf te geven. In het andere geval voelt het als een verplicht nummertje; je doet wat er van je gevraagd wordt, maar de bezieling ontbreekt.

Wat maakt nu dat ene scenario zo inspirerend en het andere zo vervelend? Het antwoord is inspiratie – in al haar facetten. Het gaat om de passie van de trainer, de omgeving die je prikkelt, en de activiteiten die je energie geven. Als je puur traint om het trainen en lukraak een training boekt zonder aandacht voor de totale ervaring, dan is het de moeite wellicht niet waard.

Wil je echt geïnspireerd worden en kennis en ervaring opdoen die blijvend effect hebben, dan is het zaak om een trainer te kiezen die bij jou past. Een trainer die niet alleen de stof beheerst, maar ook jou en jouw team begrijpt. Iemand die weet dat inspiratie niet alleen in de lesstof zit, maar ook in de omgeving, interactie en beleving eromheen.

Dus, de moraal van dit verhaal is: kies voor inspiratie en waarde. Ga voor de trainer en training die je energie geven, die je uitdagen en waarbij je voelt dat je groeit. Zoek naar een omgeving die je hart verwarmt en je geest prikkelt. Als de inhoud dan ook nog eens goed is, dan heb je de ideale combinatie gevonden. Laat je inspireren!

Daniela Verwilligen

Persoonlijke ontwikkeling is altijd een belangrijke kernwaarde geweest voor Daniela. Ze gelooft dan ook dat ieder lid van een team of iedere collega zichzelf moet kunnen blijven ontwikkelen om zo het team een boost te geven: “Persoonlijke ontwikkeling staat centraal bij Zeeland Retreats, want blije medewerkers leveren een positieve bijdrage aan een organisatie.”