Checklists
Laatst gewijzigd op: 4 oktober 2023
Roken op het werk

Rookvrije werkomgeving

Hoewel roken op de werkplek formeel verboden is, roken veel mensen nog steeds onder werktijd. Vaak doen ze dat net buiten de deur, op het eigen terrein of de publieke weg. Toch heeft dit rookgedrag ook negatieve gevolgen voor werkgever en werknemer. Zo kost een rokende werknemer organisaties zo’n € 5.000 per jaar aan alle rookpauzes en hoger verzuim. En zo haalt 1 op de 4 zware rokers zijn pensioen niet. Wil je werken aan een organisatie die geheel rookvrij is? Gebruik dan het onderstaande stappenplan.

Stappenplan

  1. Creëer draagvlak

Leg goed uit waarom niet meer roken op het werk belangrijk is. Het is niet de bedoeling om collega’s te dwingen te stoppen met roken, wel om ze niet te laten roken tijdens werktijd. Kies de datum dat je rookvrij wilt zijn zodanig, dat de rokers voldoende tijd hebben om zich voor te bereiden op die verandering. Of haak aan bij de jaarlijkse landelijke actie Stoptober, waarbij iedereen probeert 28 dagen niet te roken in oktober.

  1. Maak een plan van aanpak

Verwijder rookplekken en asbakken. Denk vooral aan de begeleiding van de rokers. Bied rokers een gesprek aan met de bedrijfsarts die voorlichting kan geven over de gezondheidsrisico’s en de mogelijkheden om te stoppen met roken. Maak het ook leuk om te stoppen met roken. Bied extra ontspanning en afleiding, zoals een pingpongtafel of gratis fruit.

  1. Start rookvrije organisatie

Markeer de eerste dag als rookvrije organisatie met een feestelijke gelegenheid. Deel een leuk bericht op sociale media en blijf verder goed communiceren met leidinggevenden en medewerkers. Houdt iedereen zich aan de regels? Is er ondersteuning nodig? Blijf dit goed in de gaten houden.

  4. Blijf monitoren

Blijf in gesprek. Voer periodiek één-op-één gesprekken met de rokers en kijk waar extra faciliteiten nodig zijn. Evalueer na verloop van tijd de stand van zaken. Hoe goed houden mensen zich aan de regels? Hoeveel mensen roken nog? Moeten de afspraken nog duidelijker of strikter?

Wil je nog meer tips over een rookvrije organisatie? Kijk dan naar de toolbox op de website van Stoptober, een initiatief van de Hartstichting, KWF en Longfonds.