Faq's
Laatst gewijzigd op: 5 juli 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
OR verkiezing

Ben je verplicht lege zetels in de OR op te vullen?

Dat is afhankelijk van wat er in het eigen OR-reglement staat. Vaak staat daarin dat de OR bij vacatures binnen een maand tussentijdse verkiezingen moet uitschrijven, tenzij er binnen een half jaar algemene verkiezingen zijn. Of tenzij er in het reglement staat dat de niet gekozen kandidaten van de vorige verkiezing doorschuiven naar de lege zetel. 

Verkiezingen afdwingen 

Zijn tussentijdse verkiezingen verplicht, maar heeft de OR daar geen tijd of zin in, weet dan dat als een medewerker of de vakbond naleving van het regelement afdwingt (desnoods tot aan de rechter toe), de OR gewoon moet doen wat er in het bestaande reglement staat: verkiezingen houden. Alleen wanneer geen of onvoldoende kandidaten zich melden voor die verkiezingen, dan blijven de zetels in principe vacant. De OR moet dan wel elk half jaar opnieuw peilen of er kandidaten zijn. 

Reglement wijzigen 

Niet voor de korte termijn, maar voor de lange termijn kan de OR het reglement wijzigen om de situatie voor de toekomst te veranderen. Die wijziging van het reglement gaat pas in na de volgende verkiezingen.