Faq's
Laatst gewijzigd op: 30 juni 2021 | Geschreven door: Wander de Groot

Mogen wij het OR-reglement wijzigen tijdens de verkiezingen?

U mag het reglement (bijna) altijd wijzigen. Alle wijzigingen uit het reglement gaan direct in, behalve wijzigingen die gaan over de OR-verkiezingen. Wijzigingen over de OR-verkiezingen gaan pas na de instelling van de nieuwe OR van kracht. De bestuurder heeft geen zeggenschap over de wijzigingen, u moet deze enkel schriftelijk ter kennisgeving aan hem overhandigen.

Verkiezingen

Bij wijzigingen over verkiezingen gelden er een aantal beperkingen. Bijvoorbeeld over:

  • De zittingstermijn van de OR. U mag de eigen zittingstermijn niet verlengen. U mag enkel een langere of kortere termijn vastleggen voor de opvolgende OR.
  • De systematiek van eventuele tussentijdse verkiezingen. Als de OR wordt verkozen doormiddel van een lijstenstelsel, dan mag u voor tussentijdse verkiezingen dit niet veranderen naar het personenstelsel.

Meerderheid

Als u het OR-reglement wilt wijzigen, dan heeft u hier een tweederde meerderheid voor nodig. Wel kunt u deze meerderheid in het reglement aanpassen, bijvoorbeeld naar de helft plus één. Maar ook voor deze wijziging moet de op dat moment geldende meerderheid instemmen. Lees meer over het OR-reglement in deze checklist. Ook kunt u ons voorbeeldmodel hier downloaden.

(Tussentijdse) OR-verkiezingen organiseren? Bekijk ook onze tool OR Vote.