Faq's
Laatst gewijzigd op: 17 september 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
OR-verkiezing

Twee OR-kandidaten hebben evenveel stemmen. Wat nu?

Hoe uw OR kan omgaan met een gelijk aantal stemmen voor twee OR-kandidaten, ligt aan de vorm van de verkiezing. Is het een personenstelstel of een lijstenstelsel?

Lijstenstelsel

Een lijstenstelsel wordt veelal toegepast in grote organisaties. Deze verkiezingen lijken qua procedure een beetje op politieke verkiezingen. In eerste instantie stemt u voor een lijst, daarna voor een kandidaat. Dat laatste is een voorkeursstem. Vaak staat in uw OR-reglement beschreven hoe u met de stemmen op personen om moet gaan. Bijvoorbeeld dat degene die zoveel stemmen heeft gehad als de kiesdeler is, deze kandidaat in ieder geval een zetel in de OR krijgt. Ongeacht de plek op de lijst.

Personenstelsel: het lot bepaalt

Bij een personenstelsel werkt uw OR dus niet met lijsten maar gaat de stem direct naar een persoon. Het kan dan voorkomen dat twee personen even veel stemmen krijgen en er nog maar één zetel over is. Staat niet in uw OR-reglement beschreven hoe het nu verder moet, of heeft uw OR bijvoorbeeld nog geen reglement, dan beslist het lot. U kunt heel simpel een muntje gooien of lootjes trekken, maar er zijn ook simpele online tools die dit proces digitaal kunnen doen.

(Tussentijdse) OR-verkiezingen organiseren? Bekijk ook onze tool OR Vote.