Nieuws
Publicatiedatum: 26 september 2024 | Geschreven door: Redactie Performa OR
Loonsubsidie

FIOD en arbeidsinspectie pakken fraude met coronasteun hard aan

De fiscale opsporingsdienst FIOP en de opsporingsdienst van de arbeidsinspectie zijn hard bezig ondernemers op te pakken die gefraudeerd hebben met coronasteun. De FIOD hield op 11 september in man aan die wordt verdacht van het onterecht ontvangen van € 670.000 aan NOW-subsidie, TVL-steun en teruggevorderde btw. Op diezelfde dag hield de arbeidsinspectie drie verdachten aan in Noord-Holland voor NOW-fraude van ruim 1 miljoen euro.

FIOD

De zaak van de FIOD ging om een 27-jarige inwoner van Leeuwarder, die voor € 460.000 aan Tegemoetkoming vaste lasten (TVL) en € 124.000 aan Noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid (NOW) aanvroeg en kreeg, terwijl hij daar vermoedelijk geen recht op had. Daarnaast verdenkt de FIOD hem er ook van dat hij onjuiste btw-aangiften voor drie ondernemingen deed, waardoor hij onterecht € 86.000 terugkreeg. De man is in 2021 al eens veroordeeld voor het opzettelijk onjuist en onvolledig doen van btw-aangiften.

Arbeidsinspectie

De zaak van de arbeidsinspectie draait gaat het om drie verdachten uit Noord-Holland. Zij worden verdacht van fraude met NOW-geld. In totaal hadden ze ruim 1 miljoen euro aan steun aangevraagd en ontvangen voor een industrieel bedrijf zonder personeel en zonder omzet (en dus ook geen omzetverlies, de grondslag voor NOW-subsidie). Met valse accountantsverklaringen probeerden ze de zaak later nog te verdoezelen, maar via een tip aan de belastingdienst zijn ze alsnog tegen de lamp gelopen.