Nieuws
Publicatiedatum: 22 mei 2020 | Geschreven door: Wander de Groot

Bestuurder Tata Steel Nederland vertrekt, COR is woest

Theo Henrar vertrekt eind mei, na 12 jaar als bestuurder bij Tata Steel Nederland. Dat is ‘in wederzijds overleg’ besloten, aldus Tata Steel Europe, het Europese fusiebedrijf van Hoogovens en British Steel. Het ontslag van Henrar maakt de weg vrij om eerdere afgewende reorganisatieplannen alsnog door te drukken, zo vrezen medezeggenschap en vakbonden. Tussen ondernemingsraad en Henrar was altijd een sterke band en goede samenwerking. De Centrale Ondernemingsraad is woedend en COR heeft het vertrouwen in het Europese bestuur opgezegd nu die heeft aangegeven de reorganisatie mogelijk na 1 juli 2020 al te hervatten, na een tijdelijk corona-pauze. Eerder was afgesproken oktober 2021.

Protest

Met het vertrek van Henrar verliest het oude Hoogovens niet alleen een adempauze in de reorganisatieplannen, maar ook een sterk belangenbehartiger voor de winstgevende Nederlandse tak van het staalconcern. Niet alleen de centrale ondernemingsraad is boos, ook het personeel heeft zijn ongenoegen laten blijken. Inmiddels is al meerdere keren het werk tijdelijk stilgelegd en zijn er toeterprotesten in IJmuiden. COR-voorzitter Frits van Wieringen vermoedt dat er meer harde acties komen. Hoogstwaarschijnlijk in samenwerking met vakbond FNV, met 4.000 leden in het staalbedrijf. De vakbond is bang dat met het vertrek van Henrar een groot aantal banen in het bedrijf versneld zullen verdwijnen. Henrar heeft als bestuurder voor de Nederlandse tak van Tata Steel Europe hard gevochten voor het behouden van de Nederlandse werkgelegenheid en belangen.

Reorganisatie

Sinds het aantreden van bestuurder Henrik Adam van Tata Steel Europe in juli 2019 is er veel gedoe. Adams stelde een stevige reorganisatie voor, waarbij 975 banen bij de vestiging in IJmuiden zouden verdwijnen. Deze tot nu toe bijna altijd winstgevende Nederlandse tak van het Europese bedrijf vindt dat zij buitenproportioneel hard worden geraakt, terwijl ze al jaren moet opdraaien voor de doorlopende verliezen van fusiepartner British Steel. De reorganisatieplannen van Adams werden door de ondernemingsraad onderuit gehaald: ze zouden niet goed genoeg zijn uitgewerkt. Afgelopen januari heeft Henrar zich achter de COR geschaard en bevestigd dat de Nederlandse directie zich wil houden aan het werkgelegenheidspact. Hiermee zouden gedwongen ontslagen vooruitgeschoven tot ten minste oktober 2021.