Nieuws
Publicatiedatum: 26 september 2022 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
rechter

Betasten ‘Knabbel en Babbel’ leidt terecht tot ontslag

Een manager bij KLM Catering Services heeft tevergeefs bij de rechter geprobeerd zijn ontslag op staande voet ongedaan te laten maken. De manager vindt het betasten van de borsten van een ondergeschikte tegen haar zin geen dringende reden voor ontslag op staande voet, is het niet eens met de ontslagprocedure en eist loondoorbetaling. De rechter gaat daar niet in mee, zo blijkt nu. Sterker nog, de manager krijgt ook geen transitievergoeding.

Postkamer

De manager bespreekt in de postkamer met de receptioniste en de huismeester de komende reorganisatie. De hele afdeling dreigt boventallig te worden, ook de receptioniste. De manager suggereert dat als hij even aan ‘Knabbel en Babbel’ – de borsten van de receptioniste – mag zitten, het ontslag van de receptioniste misschien niet doorgaat. Die zegt tot twee keer toe nee, maar de manager gaat toch door.

Luchten

Alleen heeft de manager buiten de huismeester gerekend. Die heeft heimelijk opnames gemaakt van het gesprek over de reorganisatie. En die opnames lopen nog steeds als de manager het onderwerp op Knabbel en Babbel brengt en zegt dat ze hoognodig ‘gelucht’ moeten worden. En ook nog steeds als de manager tegen de zin van de medewerkster uiteindelijk overgaat tot ‘knabbel- en babbelen’, zoals hij dat zelf zegt op de video.

Vrijwillig?

De huismeester rapporteert de zaak bij de bedrijfsleiding. Dat zal wel de raad van bestuur of raad van commissarissen zijn geweest van KLM Catering Services, want de manager zelf, zo blijkt uit het rechtbankverslag, verdient maar liefst € 13.000 per maand. Tegenover de raad erkent de manager wat hij met Knabbel en Babbel bedoelt en dat hij de medewerker inderdaad heeft betast. Maar hij zegt niets te hebben gedaan wat de receptioniste niet wilde en er dus niets grensoverschrijdend was. Het was vrijwillig en zonder enige vorm van dwang of beloftes, volgens hem.

Grensoverschrijdend

De bedrijfsleiding denkt daar na het beluisteren van de opname anders over. Ze constateert dat de manager in het gebouw van de eigen organisatie een medewerkster die in hiërarchie onder hem staat tegen haar zin heeft gedwongen zich door hem te laten betasten. De bedrijfsleiding besluit de manager op staande voet te ontslaan wegens grensoverschrijdend gedrag. En de rechter bevestigt dat oordeel op 13 september.