Nieuws
Publicatiedatum: 25 september 2017 | Geschreven door: Wander de Groot

COR Tata Steel in aanval tegen fusie

De Centrale Ondernemingsraad (COR) van het bedrijf Tata Steel is tegen de fusieplannen van Tata en ThyssenKrupp. Deze organisaties maakten afgelopen week hun fusieplannen bekend. In Europa zullen hierdoor in totaal zo’n 4.000 banen verdwijnen, waarvan 2.000 bij Tata Steel. Zo maakte ThyssenKrupp onlangs bekend op zijn website. Alhoewel een toekomstig Nederlands hoofdkantoor natuurlijk voor werkgelegenheid kan zorgen, heeft de huidige achterban daar niet veel aan. Het is namelijk nog maar de vraag wélke banen blijven. De COR maakt zijn borst vast nat.

 

Fusie en medezeggenschap

Als ondernemingsraad heeft u adviesrecht op het voorgenomen besluit van uw bestuurder om te fuseren. Het is belangrijk in kaart te brengen wat de gevolgen van de fusie zijn voor de achterban. Houd bij een fusie ook aandacht voor de medezeggenschapsstructuur na de fusie.

 

Eerst due diligence

Sommige Nederlandse media doen alsof de Duitse ondernemingsraad al overstag is, maar daar is nog lang geen sprake van. Afgelopen week is de due diligence gestart, dat betekent dat beide organisaties nu pas in elkaars financiën kunnen duiken en onderzoeken hoe een fusie zo goed mogelijk tot stand komt en wat de (personele) gevolgen zijn. Deze fase duurt nog minimaal tot begin 2018. Pas dan zullen de plannen naar de ondernemingsraad gaan, aldus Nicola Röttger, persvoorlichter van ThyssenKrupp.