Nieuws
Publicatiedatum: 23 juli 2024 | Geschreven door: Wander de Groot
Diversiteit en inclusie

Diversiteit, inclusie en loonkloof geen prioriteit voor organisaties

Diversiteit, inclusie en gelijke beloning staan niet in de top tien van belangrijkste HR-beleidsthema’s van HR-professionals. Bijna de helft van de werkgevers stuurt er niet actief op en het merendeel heeft ook niet recentelijk onderzocht of er sprake is van een loonkloof tussen mannen en vrouwen. Positieve uitschieters zijn de sectoren openbaar bestuur en kennisintensieve dienstverlening. Daar stuurt respectievelijk 61% en 57% actief op diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Bij de groot- en detailhandel is dat slechts 33%. Dat blijkt uit het HR Trendonderzoek van Berenschot met medewerking van SkillsTown en Performa HR onder bijna 1.000 HR-professionals.

Wat kan de OR doen?

De redenen waarom organisaties zich niet actief richten op diversiteit, inclusie en het verkleinen van de loonkloof zijn vooral onvoldoende tijd en kennis over hoe het aan te pakken en weinig steun van de top. Er wordt vaker gestuurd op culturele en etnische diversiteit dan op genderdiversiteit of het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking. Wil jouw OR weten hoe het bij jullie in de organisatie is geregeld? Vraag dan de bestuurder of hij een uitleg kan geven hoe het beleid voor inclusie en gelijke beloning in elkaar steekt.

Hoe kan je beleid vormgeven?

Hoofdonderzoeker Hans van der Spek van Berenschot heeft ook nog wel tips hoe je dat beleid kan vormgeven. ‘Het vraagt niet alleen om visie van de bestuurder, maar vooral ook om bewustwording en praktische stappen voor het bevorderen van meer diversiteit in een inclusieve(re) omgeving. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het herschrijven van vacatureteksten in genderneutrale bewoordingen, het bieden van trainingen op onbewuste vooroordelen en interculturele communicatie of het faciliteren van medewerkersnetwerken gericht op diversiteitsgroepen’.