Nieuws
Publicatiedatum: 25 september 2024 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier

Hybride werken is de nieuwe realiteit

De combinatie van thuiswerk en werken op kantoor kristalliseert langzaam uit. Werkgevers zijn tevreden met hybride werken en zijn niet van plan medewerkers te verplichten vaker naar kantoor te komen. De helft van alle medewerkers werkt hybride. Gemiddeld gaan fulltimers drie dagen naar kantoor en zijn ze twee dagen thuis. De sociale cohesie blijft zo goed in stand. Wel is het lastig dat de meeste thuiswerkers dinsdag en donderdag naar kantoor komen. Dat leidt tot piekbelasting van vervoer en kantoor.

Bijna overal hybride werken

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar hybride werken door werkgeversvereniging AWVN van 13 september. Het is alweer de vierde keer dat de AWVN de stand van zaken rond hybride werken onderzoekt onder werkgevers. Werknemers kunnen bij 94% van de werkgevers thuiswerken, net zoveel als vorig jaar. Werkgevers zien blijkbaar de voordelen van thuiswerken, zoals betere werk-privébalans voor werknemers en zonder negatieve effecten op de prestaties. Driekwart van de werkgevers is tevreden met de huidige situatie, 70% heeft geen plannen op dit vlak iets te veranderen, 30% wel.

Dinsdag en donderdag erg druk

Spreiding van thuiswerkdagen over de werkweek blijkt wel een lastig punt. Kantoren zijn op dinsdag en donderdag vaak overvol en op woensdag en vrijdag vaak bijna leeg. Hetzelfde geldt voor de drukte in het OV en op de weg. Vaak is dat moeilijk aan te passen, omdat werknemers hun werkweek hebben ingedeeld en moeilijk kunnen schuiven, bijvoorbeeld bij de kinderopvang. Waar geen probleem mee is, is de thuiswerkvergoeding. De meeste werknemers ontvangen € 2,35 per gewerkte thuisdag. Dat is de maximale onbelaste thuiswerkvergoeding.