Nieuws
Publicatiedatum: 26 februari 2018 | Geschreven door: Wander de Groot
governance codes

Inzet COR Tata Steel beloond: adviestraject nadert

De inzet van de COR van Tata Steel om zeggenschap te krijgen in het fusietraject van staalbedrijf Tatasteel en het Duitse bedrijf Thyssenkrupp begint zijn vruchten af te werpen. De top van Tata Steel, die in India gevestigd zit, heeft toegezegd dat de Nederlandse COR eerst zijn adviestraject kan afmaken, voordat er een deal wordt gesloten met Thyssenkrupp. Ook heeft de Indiase top al een aantal toezeggingen gedaan aan de Nederlandse directie. Er ligt nog geen adviesaanvraag, eerst moet er vanuit het Nederlandse bestuur een duidelijk plan komen pas daarna kan de COR zich over de adviesaanvraag buigen.

Akkoord gesloten

In het voorlopig akkoord tussen de Indiase top en het Nederlandse bestuur zijn al vier belangrijke afspraken gemaakt. Zo blijft de locatie IJmuiden een geïntegreerd industrieel complex, zal Tata Steel Nederland financiële zeggenschap behouden en mag Tata Steel Nederland haar eigen kasstromen gebruiken voor toekomstige investeringen. Ook zal het bestuur met een zelfstandige raad van commissarissen en een zelfstandige raad van bestuur blijven voortbestaan.

Vakbond onderhandelt door

Vakbond FNV gaat 6 maart aanstaande weer verder in gesprek met het Nederlandse bestuur van Tata Steel. De vakbond eist 10 jaar werkgelegenheid, geen verlies van arbeidsplaatsen en geen verhuizing van arbeidsplaatsen naar lageloonlanden, aldus Heidinga, persvoorlichter van de vakbond. Of het er daadwerkelijk zo rooskleurig zal uitzien voor het personeel, is nog niet duidelijk.