Nieuws
Publicatiedatum: 18 september 2024 | Geschreven door: Redactie Performa OR
krapte arbeidsmarkt

Kabinet wil krapte op arbeidsmarkt aanpakken

Het kabinet Schoof wil de structurele krapte op de arbeidsmarkt aanpakken. Daarvoor zijn vijf richtingen: een betere kwaliteit van werk, een duidelijke keuze in welke sectoren arbeid nodig is, een verhoging van de arbeidsproductiviteit met de inzet van AI, inzetten op duurzame arbeidsparticipatie en een betere match tussen werkgever en werkzoekende. Dat blijkt uit de regeerakkoord van 13 september.

  • Betere kwaliteit van werk. Werknemers moeten een eerlijk loon en goede arbeidsomstandigheden krijgen, met meer zekerheid. Het huidige pakket aan arbeidsmaatregelen moet bijdragen aan een duurzame inzetbaarheid.
  • Duidelijke keuze van sectoren waar arbeid nodig is. Het kabinet wil kiezen in welke sectoren arbeid moet worden ingezet. Sturen kan met de inzet van subsidies en aanvullende regelgeving. Nu de overheid een banenstop krijgt, komen er in ieder geval meer mensen beschikbaar voor andere sectoren. Voor de zorg ligt de nadruk op behoud van de mensen die er werken plus de natuurlijke aanwas.
  • Verhogen van de arbeidsproductiviteit. Het kabinet zet in arbeidsbesparende en innovatieve technologieën, zoals AI. Samen met samen met sectoren wil het kabinet kijken hoe je de arbeidsproductiviteit kan verhogen en de samenwerking kan bevorderen tussen overheid, onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven.
  • Inzetten op duurzame arbeidsparticipatie. Het kabinet wil ouderen stimuleren om te (blijven) werken, ziekteverzuim terugdringen en de arbeidsduur vergroten.
  • Betere match tussen werkgever en werkzoekende. Het kabinet per arbeidsmarktregio één Werkcentrum, een publieke-private dienstverlening voor werk en scholing. Ook via onderwijs en scholing moet er meer aandacht komen voor het leren van de juiste vaardigheden en kennis.