Nieuws
Publicatiedatum: 23 december 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Pensioenopbouw

Minder kans op pensioenkortingen

Tot aan de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, uiterlijk 2026, worden de huidige pensioenregels versoepeld. Pensioenfondsen mogen tot die tijd 14% minder in kas hebben dan eerst. Zo willen kabinet, vakbonden en werkgeversorganisaties de kans op pensioenverlagingen zo klein mogelijk houden. Met de nieuwe afspraken komt de dekkingsgraad op minimaal 90%.

Korten

Minister Wouter Koolmees heeft de kortingsgrens al vaker versoepeld. Vorig jaar juni beloofde hij de fondsen die er langdurig slecht voorstaan pas moeten korten op hun pensioenen als hun dekkingsgraad onder de 100% zakt. Nu is die grens verlaagd naar 90%, gemeten aan het eind van ieder jaar. Fondsen met een dekkingsgraad van onder de 90% moeten direct de pensioenen verlagen. Bij een dekkingsgraad tussen de 90 en 95% moet er een plan van aanpak komen om naar 95% toe te groeien om een korting alsnog te voorkomen.

Pensioenstelsel

De verwachting is dat de meeste pensioenfondsen tussen 2024 en 2026 overstappen op het nieuwe pensioenstelsel. Vanaf dan komt er geen vooraf toegezegd pensioen meer. De uitkering wordt variabel, het (toevallige) eindresultaat van de rendementsontwikkeling van de eigen inleg. De nieuwe Pensioenwet ligt inmiddels klaar voor feedback vanuit de internetconsultatie. Deze loopt tot 12 februari 2021.