Nieuws
Publicatiedatum: 21 november 2016 | Geschreven door: Wander de Groot

Nieuwe richtbedragen voor OR-scholing 2017 bekend

De Sociaal Economische Raad (SER) heeft op 24 oktober de nieuwe richtbedragen voor de scholing van leden van de OR en hun commissies voor 2017 vastgesteld. Maatwerkscholing voor de hele OR mag € 995 per dagdeel kosten, € 20 minder dan dit jaar. Een cursus met open inschrijving voor individuele OR-leden mag vanaf 1 januari € 170 per dagdeel kosten, een tientje meer dan in 2016.

De tarieven bij maatwerk zijn exclusief btw en accommodatiekosten, omdat de accommodatie een keuze is: bij de OR zelf, bij de trainer, of ‘op de hei’. Bij open cursussen is het richtbedrag exclusief btw, maar inclusief accommodatiekosten. Alle kosten voor voorbereiding, uitvoering, nazorg, cursusmateriaal en zelfs reiskosten van de trainer zijn inbegrepen in deze tarieven. Heeft uw OR 13 of meer leden, dan kunt u kiezen voor een tweede trainer bij maatwerk en mag het dagdeeltarief verdubbelen tot € 2.030.

Offertes vergelijken
De SER stelt elk najaar de richtbedragen voor het jaar erop vast op basis van het advies van de Commissie Bevordering Medezeggenschap. Het gaat niet om verplichte tarieven, maar om bedragen die opleiders ‘redelijkerwijs’ aan een OR mogen doorberekenen. De tarieven zijn gebaseerd op wat opleidingsinstituten met een zogenaamde SCOOR-registratie in de praktijk in rekening brengen. Vergelijk offertes van opleiders dus altijd even met de richtbedragen. Zijn de geoffreerde prijzen hoger, vraag de opleider dan ten minste om een goede uitleg.