Nieuws
Publicatiedatum: 18 februari 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Pers

Ondernemingskamer gaat bedrijfscrisis omroep L1 onderzoeken

De Ondernemingskamer gaat de bedrijfs- en bestuurscrisis bij omroep Limburg 1 onderzoeken. Daartoe heeft de Raad van Commissarissen (RvC) een verzoek ingediend. Hiermee geeft de RvC gehoor aan het ultimatum van de OR, die met steun van het voltallige personeel het vertrouwen in bestuurder Peter Elbers heeft opgezegd toen deze een zeer controversieel privacyreglement wilde doorvoeren.

Vakbonden

Elbers wilde met zijn nieuwe privacyreglement vertrouwelijke mails kunnen inzien van journalisten, OR-leden en de bedrijfsarts. Ook wilde hij zonder instemming van de OR camera’s ophangen. Volgens OR en personeel tast dat niet alleen aan de journalistieke bronbescherming en de privacy van journalisten aan, maar is het gewoon in strijd met de wet en negeert de rechten van de OR. Het gewraakte reglement is inmiddels weer teruggetrokken, maar de crisis is er niet mee opgelost. Daarom gaat de RvC ook in gesprek met de vakbonden om mede vanuit werknemersperspectief te werken aan een oplossing voor de problemen. Hier drongen onder andere de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), de FNV en het CNV op aan.

Crisis binnen de omroep

En er is meer aan de hand bij L1. Het rommelt flink binnen de omroep, ook tussen OR en RvC. De problemen begonnen bij het plotselinge ontslag van commercieel directeur Emiel van der Wal en operationeel directeur Bert Lemmers. Een goede uitleg van de RvC over dat ontslag kwam er niet, aldus de OR. Daarbovenop kwam dat de RvC geen advies vroeg aan de OR over de benoeming van de nieuwe bestuurder, Peter Elbers. De sfeer is er ook niet leuker op geworden. Inmiddels zitten twee van de drie managers ziek thuis.