Nieuws
Publicatiedatum: 12 oktober 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Rechtbank

OR ASML verliest rechtszaak om verkiezingen

De ondernemingsraad van ASML moet alsnog zo snel mogelijk verkiezingen organiseren. Uitstel tot februari vanwege corona is niet toegestaan. Dat is de uitspraak van de kantonrechter in een zaak aangespannen door de vakbonden FNV en CNV. Ook is de huidige OR demissionair verklaard en mag alleen zeer dringende bedrijfskwesties behandelen.

Rechtszaak

De OR van ASML wilde de verkiezingen die eigenlijk in oktober 2020 zouden moeten plaatsvinden  naar februari 2021 doorschuiven. Vanwege de coronacrisis zou het te moeilijk zijn om de verkiezingen te organiseren en voldoende geschikte kandidaten te vinden. De vakbonden waren het hier niet mee eens en spande een kort geding aan. De kantonrechter gaf de bonden gelijk en gaf de opdracht aan de OR zo snel mogelijk en in ieder geval nog voor het eind van 2020 de OR-verkiezingen te organiseren.

Teleurgesteld

Robert Jan Wissink, voorzitter van de OR van ASML, is teleurgesteld in de uitspraak. Wel legt de OR zich neer bij deze uitspraak en er volgt geen bodemprocedure. ‘Zo’n procedure kan erg lang duren, wat haal je daaruit als OR en kan je er nog iets mee? Dat is maar de vraag’ aldus Wissink. Volgens Wissink wilde de OR met het uitstellen van de verkiezing vooral recht doen aan een goede wervingsprocedure vooraf, waarmee kandidaten geïnformeerd werden en zo een goede afweging konden maken om zich te kandideren. ‘ASML heeft 14.000 werknemers in Nederland en een OR van 23 leden. We kregen vaak als feedback terug dat het OR-werk moeilijk te combineren was met de eigen werkzaamheden, omdat het een zware functie is. Daarom is een goed georganiseerd wervingsproces zo belangrijk.’

Kritisch

De kantonrechter is erg kritisch op de OR en stelt dat het voor de organisatie van groot belang is dat de ondernemingsraad vasthoudt aan de wettelijke plicht om verkiezingen te organiseren. Ook blijkt uit het vonnis dat de OR niet goed heeft onderzocht op welke andere mogelijkheden de OR-verkiezing kon plaatsvinden, zo nodig online. De rechter houdt de zaak nog aan om als stok achter de deur een dwangsom op te leggen mocht de OR de verkiezing niet op tijd organiseren.

(Tussentijdse) OR-verkiezingen organiseren? Bekijk ook onze tool OR Vote.