Nieuws
Publicatiedatum: 16 maart 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Booking.com

OR Booking.com boos na controversiële tweets bestuurder

De Nederlandse ondernemingsraad van reisorganisatie Booking is boos op een van haar Amerikaanse bestuurders, Steve Sonne. Hij heeft op zijn twitterpagina meerdere keren extremistische rechts-conservatieve tweets gedeeld, terwijl het van oorsprong Nederlandse Booking.com diversiteit in haar bedrijfsfilosofie heeft staan. Dat meldt het NRC op 12 maart.

Onderzoek

Een van de gewraakte retweets was over gewapende vrouwen met de tekst ‘The muslim rape gangs should try their shit in Texas or Israël and meet the business end of a handgun or rifle’. Inmiddels heeft het moederbedrijf de tweets laten onderzoeken door een onafhankelijk advocatenkantoor. Het onderzoek concludeerde dat Sonne de gedragscode van Booking niet heeft overtreden, maar dat er wel ‘verbeterpunten’ waren. Inmiddels heeft Sonne zijn tweets maar afgeschermd.

Bemoeienis

Ook buitenlandse bestuurders komen niet onder de kritische houding van de Nederlandse OR uit. Al laat deze casus wel goed de afstand tussen het Europese personeel en de Amerikaanse bedrijfsleiding zien. Wat een bestuurder zegt en doet is zelfs in de voor hem of haar overzeese landen van belang. Of Sonne begrijpt waarom de Nederlandse OR hier zo zwaar aan tilt, is nog maar de vraag. In Amerika is de bedrijfsinrichting vaak niet ingericht op de constructieve inspraak van het personeel.