Nieuws
Publicatiedatum: 24 februari 2020 | Geschreven door: Wander de Groot

OR Caparis eist vertrek van directeur

De ondernemingsraad van het Friese sociaal werkbedrijf Caparis is naar de rechter gestapt om het vertrek van directeur Alex Bonnema af te dwingen. Al in september heeft de OR het vertrouwen in de bestuurder opgezegd, na een reeks van incidenten. Dit keer is de aanleiding dat de bestuurder een voorgenomen reorganisatiebesluit niet heeft voorgelegd aan de OR voor advies, zoals wettelijk verplicht. De Raad van Commissarissen en de aandeelhouders zien geen aanleiding om afscheid te nemen van de directeur. Eerdere pogingen tot mediation tussen OR en bestuurder hebben tot niets geleid. Op 19 maart komt de zaak voor bij de Ondernemingskamer, zo schrijft de Heerenveense Courant.

Integriteitsonderzoek

De OR heeft al jaren problemen met de bestuurder. In een eerder gesprek met de Raad van Commissarissen heeft de OR zich hard uitgelaten over Bonnema. De OR wil graag een eigen integriteitsonderzoek laten doen naar Bonnema, maar Caparis weigert de externe deskundige van de OR toe te laten op het sociaal werkbedrijf. Ook is de OR ontevreden over de 3,8 miljoen die Caparis eerder investeerde in 92 oplaadpunten en twee snellaadpunten voor elektrische auto’s op het terrein, terwijl er maximaal vijf werknemers elektrisch rijden. De OR had daarom vorig jaar negatief geadviseerd over dit besluit van de bestuurder.

Toch zette Bonnema door, zij het met de toezegging dat iets meer dan de helft van de oplaadpunten voor het publiek toegankelijk zou zijn. Onder meer vanwege deze zaak stapte Bert Middel op als werknemerscommissaris. Hij was eerder voorgedragen voor herbenoeming, maar weigerde dat. Ook de voorganger van Middel, Pieter Kroon, stapte in 2018 al op uit onvrede.