Nieuws
Publicatiedatum: 8 november 2022 | Geschreven door: Wander de Groot
rechter

OR Centric ongemeen fel over bestuurder Sanderink

De ondernemingsraad van Centric blijkt ongemeen fel in zijn oordeel over directeur-eigenaar Gerard Sanderink, die op 3 november door de Ondernemingskamer uit zijn functie is gezet. De OR vindt dat Sanderink als Centric-bestuurder allerlei complotten de wereld in slingert en dat dit gedrag onwenselijk is. Klanten willen een IT-leverancier van onbesproken gedrag, zegt de OR. Hun mening speelde een belangrijke rol in de rechtszaak.

Vergaand oordeel

Donderdag sprak de Ondernemingskamer een vergaand oordeel uit over de zaak. Het Openbaar Ministerie had onderzoek gedaan naar wanbeleid, omdat ze vreesde dat de continuïteit van de dienstverlening voor klanten (waaronder veel overheden) en werknemers in gevaar zou lopen. De rechter volgde het OM en onthief Sanderink van zijn functie als bestuurder van Centric. Ook wordt hem de zeggenschap over zijn aandelen ontnomen, anders zou hij zo weer kunnen terugkeren.

Dwangsommen

Het is inmiddels een nationale soap: Gerard Sanderink en zijn nieuwe vriendin Rian van Rijbroek, die Centric sinds 2018 gebruiken om Sanderink’s ex-vriendin Brigitte van Echten dwars te zitten met rechtszaken waarin ze wordt beschuldigd van fraude en het zetten van porno op de server van een dochteronderneming waarvan Van Egten directeur was. Al die zaken verwees de rechter al eerder naar de prullenbak. Sanderink moet inmiddels miljoenen aan dwangsommen betalen aan zijn ex.

Beslaglegging

Sanderink liet bij Van Egten beslag leggen op een bedrag gelijk zo hoog als zijn te betalen dwangsommen. Het lukt hem maar niet zijn prive-vete te scheiden van zijn ondernemingen. Zelfs in deze zaak voor de Ondernemingskamer, waar zijn zeggenschap over Centric op het spel stond, gingen de eerste vier pagina’s van zijn verweer over de vermeende misdragingen van zijn ex. De rechter zag dat als extra blijk van onvermogen, maakte Sanderinks beslaglegging ongedaan en ontnam hem zijn zeggenschap over Centric.