Nieuws
Publicatiedatum: 2 februari 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Scholing

OR gaat veel te weinig op scholing

OR’en volgen veel minder scholing dan waar zij wettelijk recht op hebben. Een op de drie geeft aan dat dit komt door de hoge werkdruk en gebrek aan tijd. Een kleiner deel, 12%, treft een kritische bestuurder, die liever zo min mogelijk geld aan scholing uitgeeft vanwege financieel zwaar weer. Een marginaal aantal bestuurders weigert zelfs elke financiering.

Scholingsrecht

Dat blijkt uit onderzoek van SBI Formaat onder 181 OR-leden en ambtelijk secretarissen. OR-leden hebben volgens de WOR recht op vijf dagen scholing, leden van OR-commissies drie. In de praktijk is het gemiddelde 2,8 dagen. In 2019 volgde 23% geen enkele dag scholing. Voor de overige 77% bedroeg het gemiddelde 3,6 dagen. Dat is beduidend minder dan waar de OR recht op heeft.

Scholingsbehoefte

SBI Formaat keek ook naar de behoefte aan opleidingen onder OR’en. Drie op de vijf zijn op zoek naar een opleiding over de wettelijke rechten of over de werkwijze van de OR. Twee op de vijf zoeken een training onderhandelen met de bestuurder of communicatie met de achterban. 30% van de OR’en is op zoek naar een scholing over effectief vergaderen en besluiten nemen binnen de OR.

Online scholing

Online scholing, vooral voor kennisoverdracht, wordt snel populairder, ook dankzij corona. Voor het oefenen van vaardigheden is face tot face scholing met groepen beter. Twee derde van de scholing blijkt maatwerk voor de hele OR, een derde is open training voor individuele OR-leden. Teambuilding is voor 80% van de OR’en een belangrijk onderdeel van elke maatwerkscholing.

Extern adviseur

De OR heeft ook het recht een extern deskundige in te schakelen. Daar is geen toestemming van de bestuurder voor nodig, al moeten de kosten vooraf worden overlegd. Slechts in 4% weigerde de bestuurder te betalen. In 2019 heeft uiteindelijk twee op de drie OR’en zo’n adviseur ingeschakeld. 42% deed dat voor 1 dagdeel, 37% voor 2-4 dagdelen en de resterende 24% voor 5 of meer dagdelen.